Sensurile giratorii I

Cred că-s mulți cei care habar nu au cum e corect să te încadrezi, să parcurgi și să ieși dintr-un sens giratoriu. Văd asta și în Oradea, zilnic, că avem la giratorii de amețim de cap. Șoferi care intră de pe prima bandă pe a doua în sens, care ocolesc aproape tot sensul pe prima bandă, sau care nici măcar nu ating maneta de semnalizare pe durata ocolirii sensului. „Șoferii” ăștia, sunt convins, habar nu au că sensurile giratorii au o logică și dacă toți șoferii ar urma regulile aferente acelei logici, Oradea ar avea un trafic rutier lin și vesel, ca valurile Crișului. În schimb, avem un trafic aglomerat și greoi, care, culmea, se blochează tocmai la sensurile giratorii, din cauza acelor șoferi care nu respectă următoarele două porunci ale circulației.

Preselecția benzilor – mama circulației.

În cazul în care avem o singură bandă pe sensul de mers, nu e foarte complicat… Dacă, însă, avem două benzi, lucrurile se complică, iar aici greșesc cei mai mulți șoferi. În acest caz, dacă vrem să ieșim din sens la prima ieșire (prima stradă la dreapta), înainte de intrarea în sens ne vom încadra întotdeauna pe prima bandă (cea din exteriorul sensului). Dacă dorim să ieșim din sens la oricare dintre celelalte ieșiri, ne vom încadra întotdeauna pe cea de-a doua bandă (cea de lângă centrul sensului). Dacă există mai mult de două benzi pe sens, principiul e același: cu cât parcurgi mai mult din sens, trebuie să fii mai în interiorul acestuia. Dar în aproape toate cazurile unde există sensuri cu mai mult de 2 benzi, acestea au marcaje direcționale.

Dacă toți șoferii respectă regulile de preselecție a benzilor descrise mai sus, sensul giratoriu devine un accelerator de trafic, prin faptul că nu mai sunt necesare semafoare, indicatoare de prioritate sau alte reguli care consumă mult mai mult timp. Cei care ies pe primele străzi vor fi tot timpul pe exterior, iar cei ce parcurg mai multe ieșiri prin sens, vor fi pe interior. Astfel, eficiența e maximă, fiindcă nu trebuie să faci slalom printre mașini, ca să ajungi ușor unde vrei. Dacă, însă, cel de pe prima bandă vrea să iasă, de fapt, la a doua sau a treia ieșire din sens, iar noi suntem pe a doua bandă deja și vrem același lucru, apare un conflict de prioritate și atunci unul din noi va trebui să încetinească/oprească, sugrumând astfel traficul în sens. Asta ca să nu mai vorbim de eventualele tamponări/claxoane/înjurături. Să luăm ca exemplu imaginea de mai jos.

 

Leave a Comment