kineto-terapie

Rolul kinetoterapeutului in viata noastra

„Terapia prin miscare” sau kinetoterapia are ca scop o mentinere a unui nivel cat mai inalt a calitatii vietii oamenilor, mai ales a sanatatii lor. De asemenea, se axeaza pe reabilitarea si pe recuperarea abilitatilor de ordin functional, prin adoptarea unor programe personalizate in functie de problemele identificate. Kinetoterapia doreste sa restabileasca capacitatea motrica a individului, capacitate care s-a pierdut in urma unor evenimente cum ar fi accidentele sau din pricina muncii prestate in timpul vietii.

Ce beneficii are kinetoterapia?

Printre principalele efecte ale acestei stiinte a miscarii, se numara urmatoarele:

  • asigurarea unei vieti active a pacientului;
  • recuperare la nivel motric;
  • independenta sociala.

Kinetoterapia ajuta oamenii sa isi cunoasca mai bine modul in care functioneaza corpul, sa constientizeze miscarile pe care le realizeaza segmentele corporale si sa invete cum se poate transforma organismul atunci cand au loc accidente sau traumatisme. Si, cel mai important aspect este acela ca invata pacientii sa se adapteze schimbarilor care apar la nivelul corpului.

Ce obiective are kinetoterapia?

Printre principalele obiective, amintim urmatoarele:

  • recastigarea fortei musculare si corectarea posturii;
  • cresterea flexibilitatii la nivelul articulatiilor si a elasticitatii musculare;
  • obtinerea unei bune coordonari la nivel neuromotor, cat si a echilibrului;
  • regastigarea sensibilitatii la nivel tactil.

Kinetoterapia este un tip de terapie prin exerciții fizice care se folosește pentru a trata diverse afecțiuni sau pentru a îmbunătăți mobilitatea, forța, coordonarea și echilibrul. Obiectivele kinetoterapiei pot varia în funcție de afecțiunea pentru care este utilizată, dar în general, obiectivele acestei terapii pot include:

  1. Îmbunătățirea mobilității: kinetoterapia poate ajuta la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și a mobilității generale, ajutând astfel la prevenirea sau ameliorarea durerilor și a disconfortului.
  2. Îmbunătățirea forței musculare: kinetoterapia poate ajuta la întărirea mușchilor, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea stabilității și a echilibrului.
  3. Îmbunătățirea coordonării: exercițiile de kinetoterapie pot ajuta la îmbunătățirea coordonării dintre mușchi și articulații, ceea ce poate ajuta la prevenirea accidentărilor și la îmbunătățirea performanței fizice.
  4. Îmbunătățirea echilibrului: kinetoterapia poate ajuta la îmbunătățirea echilibrului și a stabilității, ceea ce poate ajuta la prevenirea căderilor și a accidentărilor.
  5. Ameliorarea simptomelor: kinetoterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor afecțiunilor precum durerile de spate, artrita sau accidentările sportive.

Kinetoterapia poate fi utilizată ca parte a unui tratament complet pentru diverse afecțiuni sau poate fi utilizată pentru a îmbunătăți performanța fizică și pentru a preveni accidentările.

Ce face un kinetoterapeut?

Una dintre cele mai comune dureri este, asa cum se stie, durerea de spate. Aceasta este localizata, de cele mai multe ori, in zona lombara, insa poate sa apara in orice alta regiune a spatelui. In acest caz, este necesara vizita la un kinetoterapeut pentru o evaluare a situatiei. Odata ajuns la „specialistul in miscare”, acesta, dupa ce va pune diagnosticul, va propune un program individualizat de exercitii pe care pacientul va trebui sa il urmeze. Aceste exercitii vor fi realizate impreuna cu kinetoterapeutul si doar sub monitorizarea sa.

Practic, un kinetoterapeut va avea grija sa afle detalii despre trecutul medical al pacientului, sa ii testeze forta, coordonarea, postura, dar si motricitatea si respiratia. In timpul intalnirilor cu pacientul, in cazul in care acesta prezinta unflaturi la nivelul anumitor segmente corporale, va putea sa utilizeze pungi cu gheata, impachetari calde sau benzi kinesiologice.

Acestea din urma au rolul nu numai de a reduce umflaturile, dar ajuta si la diminuarea durerii din zona respectiva. Benzile vor fi aplicate numai de catre kinetoterapeut, pentru ca el stapaneste foarte bine tehnicile de asezare ale acestora. Unele dintre cele mai apreciate benzi kinesiologice sunt benzile KT Tape, special create pentru ameliorarea durerilor de la nivel muscular, articular, dar si pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor sportive.

Pe langa toate aceste masuri, kinetoterapeutul mai poate apela si la tehnica masajului sau poate executa anumite tractiuni, acele miscari de tragere a unui segment corporal a pacientului. Rolul kinetoterapeutului nu se rezuma la ameliorarea durerilor ci, el are responsabilitatrea de a identifica si cauzele care au dus la aparitia ei si la oferirea celor mai utile sfaturi pentru ca acestea sa nu mai apara in viitor.

Care este profilul unui bun kinetoterapeut?

Avand in vedere faptul ca procesul de recuperare se poate intinde pe o lunga perioada de timp, kinetoterapeutul va trebui sa dea dovada de mult tact, dar si de multa rabdare la fiecare intalnire cu pacientul sau. Nu putine sunt cazurile in care cei care beneficiaza de ajutorul specialistilor, tind sa nu aiba rabdare cu ei insisi si sa renunte usor la activitatile pe care le au de facut. In aceste situatii, kinetoterapeutul intervine cu multa maiestrie si incurajeaza, pe toate caile, pe pacientul demoralizat.

O atitudine pozitiva, optimista, este vitala in procesul de recuperare si orice evolutie, oricat de insignifianta ar parea, trebuie felicitata si vazuta ca pe ceva extrem de important. Blandetea si un zambet cald sunt, de asemenea, extrem de utile, mai ales atunci cand este vorba de pacienti cum sunt copiii sau varstnicii.

Cu cine poate lucra un kinetoterapeut?

Orice kinetoterapeut va lucra, de-a lungul timpului, cu mai multe categorii de pacienti, cum ar fi:

  • copii nascuti prematur sau cei care au paralizie cerebrala, autism.
  • femei insarcinate;
  • sportivi care au suferit diverse accidentari sau intinderi musculare;
  • persoane care prezinta anumite afectiuni (obezitate, maladia Parkinson, diabet, boli la nivelul inimii, cifoze sau discopatii).
Leave a Comment