Ignoranta-Psihopedagogica-a-Parintilor

Ignoranta Psihopedagogica a Parintilor

Zilele acestea am fost foarte ocupata cu un concurs de la scoala,in care este vorba despre ignoranta psihopedagogica a parintilor.Ma gandeam cum ar fi viata mea daca as trece printr-o astfel de situatie,dar eu nici macar sa ma pun in pielea unui copil ignorat de parintii sai,mi s-ar parea mai rau decat o crima,sa faci un copil si sa nu te ingrijesti cum ar fi nevoie de el.

Ma mai gandeam eu la formele ignorantei parintilor si am gasit cateva,cum ar fi: abandonul copiilor,trimisul la cersit,exploatarea prin munca fizica,agresarea fizica,interzicerea accesului la educatie,si ar mai fi multe altele la care eu nu m-am gandit.

Astea ar fi situatiile extreme,dar pe langa toate acestea eu am mai gasit cateva forme pe care le ia ignoranta parintilor,mai putin grave,dar totusi exista,acestea ar fi:ignorarea opiniei copiilor,lipsa de atentie din partea parintilor pentru copii lor,neatentia la lucrurile marunte care ii fac fericiti,cuvinte spuse ca un fel de repros.

În genul „eu muncesc ca sa ai tu tot ce iti trebuie,iar tu nu-mi faci pe plac” de parca copiilor le-ar lipsi sufletul avand nevoie doar de bani,ei nu se gandesc ca poate fac tot ce nu le place lor doar pentru a le atrage atentia un moment,poluarea mediului ar mai fi o forma a ignorantei,deoarece poluand mediul in care noi traim in timp mediul va fi distrus,noi ramanand fara un mediu linistit,curat,nepoluat in care sa traim…Si ar mai fi multe altele pe care eu nu le-am sesizat.

In cadrul concursului ne-am rugat prietenii neparticipanti sa completeze niste chestionare legate de aceasta tema

V-as ruga să raspundeți intrebarile chestionarului:

 1.  Ai fost vreodata pedepsit/a de parinti pe nedrept? Când? De ce?
 2.  Te-ai simtit vreodata ignorat/a de parintii tai? Când? De ce?
 3. Ai ascuns vreo problema parintiilor tai? De ce?
 4.  Cui ai cere ajutorul daca te-ai simtii ignorat/a de parinti?
 5.  Ce crezi tu ca inteleg parintii tai prin educatia pe care trebuie sa ti-o faca?
 6. Ce parere ai despre sanctiunile si recompensele pe care le dau parintii?
 7. Daca tu ai fi propriul tau parinte, ce pedeapsa ti-ai aplica pentru o abatere grava si ce recompensa ti-ai da pentru o bucurie?
 8. Ce-ar trebui sa stie parintele tau despre tine si tu crezi ca nu stie?
 9. Pune o intrebare grea parintilor referitoare la educatia pe care v-o fac.
 10. De unde stii ca te iubesc parintii?

V-as ruga sa raspundeti,daca doriti,si v-as mai ruga sa imi dati alte forme ale ignorantei parintilor,pe care lea-ti simtit voi.Multumesc si sper ca articolul propus de mine,va placut.

Psihologul scolar necesar in fiecare scoala!!!

I-am reamintit piciului un cantecel, pe care si eu si copilul meu le-am invatat in gradinita. Unul dintre versuri spune ca – Ce frumos e Omul! Ca din cate-s pe planetaNumai EL, nu se repeta!!!Singur a tras concluzia ca numai omul nu se mai naste a doua oara, ca viata e unica si nimeni nu are dreptul sa-si ia viata!

Am petrecut suficient timp in compania acestui copil. Eu cred ca am reusit sa-i indepartez gandurile negre, insa…. nu stiu daca definitiv. Cert este ca acest copil suporta cu greu divortul parinitilor sai. Cu toate ca sotul mamei sale se poarte frumos cu el, nu l-a acceptat in viata lui si a hotarat sa locuiasaca cu bunicii. Copilul de care va spuneam nu a catadicsit sa remarce ca tonul si ideile mele sunt calde, calme, frumoase exact ca cele ale unui psiholog… Asa ca adresez o intrebare ce mi-a venit in minte= Nu cumva este necesar in fiecare scoala un psiholog scolar ?

2 thoughts on “Ignoranta Psihopedagogica a Parintilor”
 1. Psihologii in scoala ar fi chiar de ajutor daca si-ar face treaba
  La mine la liceu imi aduc aminte ca era o doamna psiholog care statea toata ziua la cafele. Era atat de rece incat iti era frica sa ii dai si buna ziua pe holuri

  1. Recunosc tiparul ala dar depinde, nu prea putem generaliza. Sunt si psihologi care sunt aproape de sufletul elevilor / studentilor si ii ajuta foarte mult.

Leave a Comment